Sodobne navade za obedovanje v času službenega časa so se popolnoma spremenile. Vzeti si čas za kosilo je formalno v veliko organizacijah izginilo.
Ljudje se odločajo, da jedo v pisarni, namesto, da bi si vzeli čas za pol ure in odšli v pekarno ali prostor, kjer pripravljajo malice in kosila. Čeprav je idealno, da lahko pripravljeno malico oziroma pripravljeno kosilo prinesete s seboj v službo in imate obed za pisalno mizo, pa lahko to povzroči nižjo produktivnost.
Pa čeprav veliko ljudi počne ravno to, da obeduje v svoji pisarni, se je za zamisliti – ali je to vljudno? Moje izkušnje kažejo, da je pametno upoštevati naslednje nasvete za obedovanje v pisarni:
- Izogibajte se ostri hrani tj. česnu, čebuli, močnim začimbam
- Najboljše je, da pojeste svojo malico ali kosilo v času, ko tudi preostali sodelavci obedujejo. V tem času je manj verjetno, da vas bodo »nadlegovali« šefi za kakšen opravek.
- Tolerirajte prekinitve. Ne pričakujte, da vas bodo sodelavci v času vašega obeda pustili pri miru. Takrat je vljudno, da se opravičite in hrano postavite na stran.
- Utišajte telefon. Vaša ura za malico oziroma kosilo je vaš čas. Oddahnite si. Poleg tega je nevljudno, če z drugimi govorite, ko imate polna usta.
- Pazite na bakterije. Vsak dan očistite svoj prostor in ne pustite, da ostanki hrane ostanejo na mizi.
- Naj bo pisarniška kuhinja čista. Počistite vedno in sproti za seboj. Če kuhinjo delite z drugimi sodelavci bodite pozorni na nered, če ga slučajno pustite za seboj. Vse posode, ki jih uporabljate, očistite takoj. Redno odstranjujte staro hrano iz hladilnika.
- Vprašajte sodelavce za mnenje. Če ste v dvomih, vprašajte sodelavce ali lahko jeste za mizo. Dejstvo je, da so nekateri zelo občutljivi na določena živila.
Nedvomno pa je, da obedovanje v pisarni ni priporočljivo, tudi ni vljudno. Če le lahko odidite na malico ali kosilo v za to namenjen prostor – v službeno kuhinjo, če jo imate oziroma v pekarno oziroma ponudnikom malic in kosil.