Sladke ladjice
Sestavine
150g bele moke (tip 400)
150g ostre moke
250g masla
5 žlic vode
2 žlici ruma
Nadev
Marmelada
Mleti oreščki (mandlji, orehi ali lešniki)
Posip
Sladkor v prahu z vanilinom
Postopek
Odmerimo in presejemo moki, tako belo kot ostro. V moko vsujemo nekaj zrn soli in premešamo. Na majhne koščke narežemo maslo, ki je sobne temperature in ga dodamo moki. Dodamo še mlačno vodo in rum. Vse skupaj zamešamo v homogeno testo. Testo naj počiva eno uro na hladnem.
Med tem časom lahko pripravimo nadev in sicer marmelado (marelično) dobro premešamo z nekaj mletimi oreščki, da dobimo sladko mešanico.
Ko se odločimo za dokončanje in peko naših sladkih ladjic testo razvaljamo na tanko in izrežemo kvadrate. Na sredino naložimo žličko nadeva in robova zapognemo. Ladjice pečemo približno 10 minut na 180 °C. Ko so ladjice pečene jih dobro ohladimo in jih posujemo s sladkorjem v prahu.