Eden izmed mojih hobijev je tudi ustvarjanje slaščic. Med vsemi sladicami mi je ustvarjanje piškotov še najbolj blizu. Peka piškotov me sprosti in hkrati ponese v sladko vesolje, ki mi je ljubo. Spekla sem res že precejšnje število piškotov različnih vrst. Zelo pogosto pa se vračam k najbolj klasičnim, ki jih imamo vsi radi. Med te spadajo linški piškoti z marmelado, čokoladni piškoti, huzarski krofki…
Pred leti pa sem imela obdobje, ko skoraj ni bilo dneva, da ne bi preizkusila kakšnega novega recepta. Šla sem celo tako daleč, da sem se v vsej tej zagnanosti prijavila na javni natečaj Naj piškot. Za izbor sem preizkušala različne recepte, moji domači pa so imeli nalogo, da so piškote jedli in jih ocenjevati 😊.
Na natečaj sem prijavila piškot v katerega sem verjela, da je odličen. Po mojem mnenju sicer precej klasičen, a vendar z malce drugačnosti. Spekla sem piškot, napisala recept, piškot fotografirala in poslala prijavo na natečaj. Nekega pozno hladnega jesenskega dne prejmem klic, da se je izmed 100 prijavljenih receptov ravno moj uvrstil v finale izbora 10 piškotov.
Po navodilu organizatorja smo finalisti morali s seboj tudi prinesti piškote, prošnja je bila za 220 piškotov. Glede na to, da so moji piškoti dvojni in da sem jih napekla še za rezervo, potem…potem mi ni preostalo drugega kot zavihati rokave in se dva dni vrteti po kuhinji.
Dogodek Naj piškot je bil lep, prazničen. Meni je pomenil veliko, res veliko. Nekaj mojega, nekaj kar rada počnem in to mi je pomenilo kot priznanje, da nekaj počnem dobro…
Recept je priložen 😊
Sestavine
500g moke
150 g mehkega masla
50 g rjavega sladkorja
150 g medu (gozdni)
1 jajce
1 žlica gustina
1 žlička pecilnega praška
½ žlička sode bikarbone
1 žlička cimeta
ščepec soli
Nadev: Borovničeva marmelada
Preliv: Temna čokolada in bela čokolada
Postopek:
V posodi dobro zmešamo razmehčano maslo z rjavim sladkorjem, dodamo med. Dodamo še jajce in vse te sestavine dobro med seboj povežemo. Preostale suhe sestavine s presejano moko premešamo v ločeni posodi. Torej premešamo moko, ščepec soli, gustin, pecilni prašek, sodo bikarbono in cimet.
Suhe sestavine postopoma dodajamo v zgneteno testo, ki ga damo počivati na hladno za vsaj 3 ure. Testo tanko razvaljamo in iz njega izrežemo z modelčkom (model: nazobčani krog) piškote, ki jih zložimo na pekač, ki smo ga poprej obložili s peki papirjem. Pekač vstavimo v vnaprej segreto pečico 180 °C in pečemo 10-12 minut. Ko se piškoti ohladijo namažemo polovico piškotov z borovničevo marmelado (poprej jo malce segrejemo, da marmelada želira) in pokrijemo z drugim piškotom. Temno čokolado-kuverturo razstopimo nad vodno kopeljo in po vrhu popišemo piškote.